Login
Rombird APK                      Parola uitată | înregistrare

Despre proiect

Rombird este o platformă de comunicare pentru specialiştii în ornitologie şi totodată pentru cei care pur şi simplu sunt interesaţi de păsări.

Este o pagină independentă, în contiună înbunătăţire, fără scop comercial, dedicat exclusiv păsărarilor şi a protecţei naturii prin cunoaşterea păsărilor.

Ideea şi necesitatea creării unei asemena platforme există de mult, iar la crearea paginii nu s-ar fi ajuns fără efortul lui Simó Imre, Szabó József şi Daróczi J. Szilárd, şi suportul tehnic al celor de la DirectWeb. Din grupul restrâns de oameni care ne-au ajutat cu multe idei şi cu suport moral trebuie să-i amintim pe Pál Lajos, Ambrus László şi Kovács István.

Reguli generale de utilizare ale Rombird

Persoanele care utilizează pagina Rombird iau la cunoştinţă şi îşi asumă să respecte întocmai regulile de mai jos.

- Unele date şi informaţii de pe pagină sunt accesibile doar de către utilizatorul înregistrat şi de către administratori. Aceste date sunt confidenţiale, administratorii nu au dreptul de a le pune la dispoziţia unor terţe persoane.

- Pagina poate fi utilizată doar de către persoane care sunt înregistrate cu nume şi prenume real. Cei cu identitate falsă sau cu nume de poreclă vor fi înlăturaţi de pe pagină.

- Observaţiile de pe pagină reprezintă proprietatea observatorilor. Rombird îşi rezervă dreptul de a pune la dispoziţia unei a treia persoane sau entităţi aceste observaţii în scopuri strict ştiinţifice şi de interes public (în scopul protecţiei păsărilor şi a naturii, întocmirea unui atlas de distribuţie a păsărilor clocitoare, publicaţii ştiinţifice etc.), înaintea informării observatorilor şi cu menţionarea sursei. Preluarea datelor de pe pagină fără acordul autorului şi menţionarea sursei, este strict interzisă. De asemenea, datele nu pot fi preluate şi utilizate în vederea obţinerii unui câştig material (ex. studii de impact).

- Pe pagină pot fi încărcate atât observaţii de teren personale, date din literatură, reviste, cărţi, foruri de socializare etc (preferabil cu menţionarea sau citarea sursei). De asemenea, pot fi introduse şi observaţii preluate, care au fost publicate pe diverse foruri, bloguri, pagini web, caz în care menţionarea exactă a sursei informaţiei este obligatorie! 

- Administratorii (pe lângă dreptul de moderare/modificare în scopul corectării a datelor) îşi rezervă şi dreptul, ca persoanele care nu respectă regulile paginii să primească mustrare prin sancţionare verbală şi la al doilea abuz/abatere considerată gravă, înregistrarea lor să fie ştearsă, fără anunţ prealabil şi fără dreptul de reînregistrare. De asemenea, cei care postează pe pagină informaţii înşelătoare, intenţionat false, materiale care nu sunt în concordanţă cu scopul paginii sau persoanele care au un limbaj indecent, arţăgos vor fi de asemenea îndepărtaţi.

- Fotografiile de pe pagină reprezintă în totalitate proprietatea autorilor. Copierea, preluarea, printarea sau publicarea lor fără acordul autorului este strict interzisă.

- Rombird va urmări în permanenţă ca datele postate să fie cât mai complete şi informative. În majoritatea cazurilor însă nu îşi poate asuma răspunderea pentru certitudinea ca observaţiile postate sunt reale, autentice sau corecte. În acelaşi timp, Rombird, deşi îşi dă toată silinţa, nu poate să garanteze funcţionarea neîntreruptă şi fără greşeli a paginii şi nu poate stopa imediat o eventuală infectare cu virus.

- Moderatorii paginii nu îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea opiniilor şi părerilor exprimate de către utilizatori. De asemenea, Rombird nu îşi asumă răspunderea pentru îndepărtarea imediată a linkurilor nedorite, postate de către utilizatori. 

Sugestii şi recomandări pentru încărcarea observaţiilor

Pentru a încărca o observaţie trebuie să fiţi membru înregistrat pe această pagină. Introducerea unei observaţii noi este posibilă prin accesarea butonului „Adăugare observaţieˮ.

Aici puteţi selecta specia a cărei observaţie doriţi să încărcaţi.

La observaţii recente (până în anul 1990) alegeţi data în care aţi observat specia, iar la cele istorice selectaţi rubrica „Arhivăˮ. În cazul datelor la care nu se cunoaşte cu exactitate luna sau ziua observaţiei alegeţi „0ˮ.

Completarea rubricii cu numărul exemplarelor observate este obligatorie. Aici puteţi selecta doar un număr şi nu un interval. Dacă mărimea unui grup/stol nu s-a stabilit cu exactitate, se poate trece un număr aproximativ (ex. 200) sau se va trece numărul minim (ex. 20), iar la comentarii se trece intervalul de 20-30 ex.

Genul şi vârsta păsării ne poate furniza informaţii foarte utile, astfel, vă rugăm să nu omiteţi nici completarea acestor rubrici! Dacă sexul păsării nu se cunoaşte, vă rugăm să alegeţi varianta „Necunoscutˮ în loc să lăsaţi goală rubrica. Astfel se va proceda şi la informaţiile legate de vârstă. În cazul unei observaţii referitoare la o pereche, vă rugăm selectaţi opţiunea „Perecheˮ, iar în cazul unui stol, în care sunt prezent ambele sexe, se va selecta opţiunea „mascul şi femelăˮ.

La încărcarea observaţiilor vă rugăm să bifaţi căsuţele a căror informaţii doriţi să fie publice.

Numele celui care a găsit pasărea, respectiv numele observatorilor se va trece corect şi cu diacritice! De ex. se va trece Câlţea şi nu Caltea sau Petrică şi nu Petrica. Numele trebuie scrise întotdeauna în acelaşi fel, astfel ne va uşura foarte mult orice căutare pe viitor. În cazul în care sunt mai mulţi observatori, numele vor fi despărţite cu virgulă, urmat de spaţiu. În cazul unui număr mare de observatori (peste 5) este indicată folosirea iniţialelor prenumelor (ex. Popescu D., Dima M. etc.).

Pentru utilizatorii înregistraţi, în cazul în care vor încărca observaţie, vor apare automat numele la fiecare rubrică legată de observaţie. În cazul în care despre pasărea observată există fotografie pe care doriţi să o încărcaţi, vă rugăm introduceţi numele Dvs. în căsuţă.

Chenarul „Comentariuˮ este destinat oricărei informaţii utile legate de observaţie. Aici poate fi menţionată vârsta exactă a păsării (ex. 3y), repartiţia numerică a sexelor, vârsta sexelor, dacă acesta diferă (cazul păsărilor de talie mare), sursa informaţiei în cazul în care nu este vorba de observaţie proprie (ex. citarea articolului, blogului). Tot aici pot fi menţionate şi linkurile paginilor URL etc.

La capitolul privind locul observaţiei, prima dată se va selecta judeţul în care se află localitatea unde sau lângă care a fost observată pasărea. După aceasta se va trece localitatea (satul, comuna sau oraşul). După localitate, în paranteză se poate trece şi toponima sau numele locului, ca de exemplu: Greci (Pietrele Mariei) sau Năvodari (Petromidia). Dacă pasărea a fost observată între două localităţi, se poate trece localitatea cea mai apropiată sau ambele localităţi, cu spaţiu şi liniuţă de unire între ele (ex. Vâlcele - Feleacu).  

Pentru marcarea locaţiei, daţi click pe hartă şi puneţi marcajul roşu în locul cât mai exact în care aţi observat pasărea.

Dacă doriţi să încărcaţi fotografie, alegeţi poza dorită. Titlul pozei nu trebuie să depăşească 10-15 caractere, acesta oricum nu apare pe pagină, iar sistemul nu acceptă titluri exagerat de lungi. Lângă o observaţie pot fi încărcate mai multe imagini, una după cealaltă, dar recomandarea noastră este ca numărul lor să nu depăşească 3, doar în cazuri bine argumentate (specie nouă pentru fauna ţării, specie rară, imagini doveditoare din unghiuri diferite, păsări aberante etc.). Pozele publicate trebuie să fie făcute pe parcursul observaţiei, autorul pozei trebuie specificat. Pozele au un rol de documentare iar acele poze a căror date exif nu corespund cu data observaţiei vor fi şterse de către administratori. 

După ce aţi terminat introducerea tuturor datelor, vă rugăm să daţi click pe butonul „Adaugă observaţieˮ. După acesta, observaţia va apare în baza de date.

 

Notă: Moderatorii paginii îşi rezervă dreptul de a completa şi de a modifica observaţiile incomplete dar şi dreptul de a îndepărta pe cele false sau fără drept de autor sau care nu au menţionată sursa în cazul unor observaţii preluate din alte surse.

De asemenea, pentru motive de siguranţă (încărcarea unor observaţii cu locaţie exactă a cuibului unor specii strict protejate sau care prezintă interes pentru comerţul ilegal cum ar fi de ex. buha, şoimul dunărean, şoimul călător, acvila de munte etc.), unele observaţii pot fi sistate pe termen nelimitat, observaţii care nu vor fi şterse din baza de date, dar nu vor putea fi vizualizate pentru un timp după încărcare. De recomndat este însă ca aceste date să nu fie adăugate sau punctul să nu fie pus în locul exact ci la 5-10 km distanţă, caz în care să se menţioneze „locaţie inexactăˮ.

***

Administratorii paginii: Szabó József, Daróczi J. Szilárd, Simó Imre, Ciprian Fântână, Sebastian Bugariu

 CONTACT: office@rombird.ro

◄ Înapoi